Categories
Notícies

Sobre l’ENTREGA

De diferents llocs i per diversos camins, van arribar tres “caminants” al seu destí, el pou de Sicar. Mentre estaven asseguts a l’ombra del pou i assaborint l’aigua fresca, es van posar a parlar de l’ENTREGA.

Jo li he donat prous voltes a aquest tema. I quan parlem d’una ENTREGA em sembla que el primer plantejament que es deu fer és: “Des d’on ho faig?”. Des del cor, des de l’espera de la torna, des de la gratuïtat, des d’un plantejament d’inversió?  De pensar que un cop surt de tu… ja no pots decidir què fer-hi i com fer-ho, obres una porta i…  de fet, quina entrega o donació no és vàlida? Vingui d’on vingui?

L’entrega d’una mare a un fill, de dos enamorats, d’un voluntari, d’una filla a una mare, d’un desconegut a un altre,… L’entrega d’un servei, de fet, d’una vida en vocació de servei, d’aquell missioner o missionera que construeixen una nova manera de viure en família i que finalment, resulta que el s’ha reconstruït és el Regne i una família per a les dos parts.

L’entrega més senzilla: un somriure al matí, potser a qui tens proper, una clucada d’ull, una abraçada; el somriure al desconegut, aquest somriure que pensem que es dat sense res a canvi i enlloc d’això, rebem un moviment de cap, un altre somriure o senzillament, la bondat i la felicitat que s’anirà escampant.

La donació o entrega més profunda: Aquell, SI, ho faré; ocuparé el meu temps per l’altre, pel fill/a d’algú que no conec i que… finalment, SI, coneixem al Pare.

La entrega no la reconec si no ve des de l’Enamorament de l’altre, del proïsme, de Déu, de la creació, des d’aquesta etapa de la vida tan bonica en la que, tot i fent les mateixes coses, les fas des d’aquest estar enamorat i ho fas en més entrega, en més ganes, es multipliquen els dons, les capacitats,… Tampoc la puc reconèixer sense un Trencament, trencar en l’actitud d’aferrar-nos a les coses materials i als sentiments, als lligams que ens fan esclaus sense ser-ne conscient, al que Santa Teresa de Jesús li deia als “deudos”. I no la sé llegir tampoc sense la Generositat d’ambdues parts, ni des de l’Amor de qui ens regala els dons a repartir.

Bonica i complicada paraula ENTREGA, em sembla que no té propietari, potser UN, el que ens va donar la Llibertat per poder entregar-nos a l’altre o entregar allò que se’ns ha donat. No sé mai, en aquesta relació de donació qui rep i qui dona.

Xeic! Sembla molt interessant el que dius. Jo sóc molt jove i en el temps desitjo entregar-me més, però ja he tingut alguna experiència que m’ha marcat. Jo crec que podem interpretar la paraula entrega de moltes maneres, però la primera que em ve al cap quan la sento es que cadascú aporta les seves qualitats als demés. La meva experiència en l’entrega va ser com a voluntari en l’acollida dels joves que van venir al nostre poble uns dies abans de la JMJ a Madrid. Per a mi va ser molt interessant poder comunicar-me amb ells sense saber parlar un idioma igual, també vaig entregar-me molt a poder-los ajudar aquells dies de l’acollida, aquesta experiència em va fer muntar molt l’autoestima i em va ajudar a pensar diferent.

Doncs jo fa uns dies em vaig documentar sobre aquesta paraula, ja que ha estat molt significativa en la meva vida. I us ho explico: Segons el Diccionari d’Estudis Catalans etimològicament, entrega significa, acte i efecte d’entregar. Per a mi l’entregar, no es tant el que fa referència a donar alguna cosa material, sinó de donar-se als altres. De lliurar a l’altre tot el millor que pots oferir. Quan vaig a Càritas, a més d’atendre de forma material a l’altra persona, sempre procuro pensar en que la puc ajudar jo i només jo. De vegades això passa per l’escolta activa i sincera, altres vegades per aquell petit consell, altres vegades per l’oferiment d’un mocador, altres vegades…

O bé amb els avis, vivint amb ells he descobert que significa “ser cuida’t”. Ells quan ens van acollir a mi i la meva germana van entregar la seva vida a nosaltres, van forjar per a nosaltres una educació, uns valors, en definitiva, una entrega per fer-nos persones adultes. I ara, que ells necessiten que els cuidem, he d’entregar-los allò que m’han transmès. Atendre les seves demandes, estar amb ells, parlar de coses (que moltes vegades no interessen, però ells necessiten tenir-te prop, sentir-te prop), escoltar 1000 cops la mateixa historieta de joventut, etc… Però fer tot això amb il·lusió, amb ganes.
Us heu fixat per a quan dóna això de l’entrega? Imagineu-vos, si tots ho posarem en pràctica! Eren Oriol Olivas de Jesús, Marisol Monfort de La Ràpita i Rosalia Brull de Camarles. Van acabar la seva conversa, dirigint-se al Qui és el motor de l’entrega de tot cristià:

Pare, em poso a les teves mans.

Feu de mi el que us plagui.

Feu el que feu de mi, us ho agraeixo.

Estic disposat a tot, ho accepto tot.

Mentre la vostra voluntat s’acompleixi en mi,

en totes les criatures vostres,

no desitjo altra cosa, Déu meu.

Poso la meva ànima en les vostres mans.

Us la dono, Déu meu,

amb tot l’amor del meu cor,

perquè us estimo

i això m’és una necessitat d’amor, de donar-me,

de posar-me a les vostres mans sense mesura,

amb una infinita confiança,

Perquè vos sou el meu Pare.

2 replies on “Sobre l’ENTREGA”

entregar-se, com molt bé dieu, és “despullar-se”, és otorgar a l’altre tot alló que li pugui oferir desde la pròpia indigència…. és la màxima aspiració a ser feliç!

M'agrada

“Despullar-se” m’agrada aquest sinònim d’entregar-se. És ofrir a l’altre el millor de nosaltres, sobretot, el millor del nostre endins, el millor del nostre cor! Gràcies Nando, els teus comentaris sempre em son de molta ajuda! ;)

M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.