Categories
Notícies

EL FUTUR SÓN ELS JOVES

És clar que hi ha futur! El futur són els joves, aquesta gran quantitat de joves que s’esforcen cada dia per superar-se en els seus estudis i aprenentatge professionals, millorant les seves capacitats musicals –corals joves, bandes de música juvenils-, la pràctica de l’esport, campionats, certàmens, trobades, jornades, convivències, etc. Saben de la constància, de la perseverança…són l’exponent contrari del «ho veig, ho vull, ho tinc», el gaudi en la praxi de l’activitat, supera l’afalac de l’èxit immediat i fútil! No és cert que hi hagi «generacions perdudes»! Tota persona, tota generació, aporta el seu granet de sorra a la societat i al futur! Com més bé s’hagi preparat, aquesta aportació serà de més qualitat i més ajudarà perquè augmentin al món les oportunitats per a tothom.

L’escenari amb el qual avui es troben els nostres joves és diferent, ha canviat radicalment: estem en una nova era, una nova etapa de la Humanitat amb trets més durs que mai, però això no significa que no puguin trobar-hi un lloc, un paper cabdal a fer. Ben al contrari, la seva presència i la seva participació resulta indispensable però, alhora, demana una preparació més complexa en el camp de l’enfortiment dels valors, de l’adquisició de nous coneixements, de noves habilitats…

Aquesta és la responsabilitat dels més adults, dels governants, dels educadors: cal reorganitzar processos, enfortir el conreu dels punts bàsics sobre els quals es construeix la societat, ara, des d’una perspectiva global. Tots els aprenentatges, totes les vivències dels nostres joves, serveixen i serviran: el valor de la modèstia, de la responsabilitat, de la solidaritat, de la cooperació, de la confiança… són la base d’aquest futur. Un futur que no serà còmode però un futur ple d’esperança i de possibilitats, molt diferent del que, erròniament, havíem dibuixat.

Cal enfortir la seva preparació com a persones, educar-los el cor i el pensament en principis ètics i honestos, amb l’objectiu de dissenyar, positivament, el seu projecte de vida –personal i professional-. Projecte que ha de superar l’egoisme, la desconfiança, l’enveja, la manca de responsabilitat…

Han de preparar-se per ser i per compartir. Han d’assumir que el futur solament és possible si el construïm entre tots i posem la persona al centre. Cal canviar de paradigma: una societat serà desenvolupada si al centre hi posem les persones, no els «mercats». Un desenvolupament centrat en la persona ha de substituir el centrat en els béns de consum individuals. S’ha d’entendre que el veritable progrés es basa a treballar al servei del bé comú, fet que pressuposa una educació basada en el saber fer, en el saber estar i, sobretot, en l’ésser! Com pensen alguns, la persona no es defineix com un «en-si», sinó com a «poder-ésser», lliure! Mai no coincideix, totalment, amb el seu passat. Per escapar-se de la seva radical inseguretat, tendeix a fugir del seu ésser autèntic, cerca la seva seguretat en el consumisme, en lloc de fer-ho en la Transcendència.

[Carme Borbonés, Presidenta de Càritas Catalunya. Article extret del web del SIJ]

 

One reply on “EL FUTUR SÓN ELS JOVES”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.